Survivalgids over leven in een woongemeenschap of een pleeggezin

Elk jaar worden er meer dan 30.000 kinderen uit hun huis geplaatst. Meestal gebeurt dit omdat het bij hun ouders niet veilig is, of omdat vader of moeder de opvoeding niet aan kan. Vaak komen ze terecht in een woongemeenschap of een pleeggezin. Naast de pittige ervaringen die ze thuis hebben gehad moeten ze zich aanpassen aan de nieuwe woonsituatie.

In de survivalgids geven jongeren met ervaring tips aan andere jongeren. Daarnaast staat bij elk hoofdstuk wat de rechten van kinderen zijn rondom bepaalde onderwerpen. In het boekje staan ook authentieke en vaak ontroerende gedichten en teksten van kinderen die uit huis zijn geplaatst. Ze kunnen herkenbaar en steunend zijn voor de lezers.

Enkele tips die deze jongeren meegeven zijn:

1. Raak je contacten niet kwijt.

Als je verhuist, zie je meestal veel vrienden, kennissen en klasgenoten niet meer. Houd contact via sociale media en de telefoon. Je hebt ze nodig voor steun, afleiding en een vertrouwd gevoel.

2. Zorg voor een eigen plek.

Al verhuis je nog zo vaak, het is belangrijk dat je je thuis voelt op de plek waar je woont. Zorg voor een gezellige sfeer in je kamer, dan heb je een fijn plekje voor jezelf.

3. Laat jezelf zien, trek je niet terug. 

Kinderen in een moeilijke situatie hebben vaak de neiging een masker op te zetten, zichzelf niet te laten zien om zich te beschermen. Doe het niet, zegt bijvoorbeeld Mehmet: “Als mensen je niet kennen, heb je eigenlijk niks aan ze. Nu ik laat zien wanneer ik verdrietig ben, komen ze naar me toe om te vragen of ze iets voor me kunnen doen.”

4. Stel vragen. 

Veel jongeren begrijpen niet waarom ze niet meer thuis wonen en hebben het gevoel dat beslissingen voor hen werden genomen. Vraag daarom om uitleg en informatie en vertel wat belangrijk voor jou is.

5. Wees optimistisch. 

Vaak voelen jongeren zich rot. Dat hoort erbij zeggen ze, accepteer de slechte dingen, maar kijk ook naar de positieve kanten. De leuke dingen die je samen doet bijvoorbeeld. Het helpt als je tegen jezelf zegt: het komt goed


Bron: Don Bosco NU

Kristel Zeeman • Don Bosco Werken Nederland, • geplaatst op 02 oktober 2018