De Franse Juliette Colbert di Maulévrier (1785-1864), beter bekend als de markiezin di Barolo, huwt met Carlo Tancredi Falletti di Barolo. Ze vestigen zich in Turijn, een stad met stijgende bevolkingsgroei door industrialisatie. Maar gelukszoekers vinden er zelden werk. Extreme armoede, criminaliteit en prostitutie loeren om de hoek. Het diepgelovige echtpaar slaagt erin om deze situatie voor velen te veranderen.

In het Ospedaletto, een opvanghuis voor minderjarige gehandicapte meisjes, zal Don Bosco voor haar werken. Ze zal ze hem en zijn straatjongens zowel financieel als materieel steunen.

Om de situatie in de buitenwijken te verbeteren, richt ze onder andere het Rifugio op, een opvanghuis voor jonge moeders en hun kinderen. Begin jaren twintig opent ze een school om de ongeletterdheid bij arme meisjes te voorkomen en zo te vermijden dat ze als slaven worden misbruikt. Een deel van het ‘palazzo’ van het echtpaar maakt plaats voor een kinderdagverblijf, zodat ook de moeders kunnen gaan werken.

Vervolgens sticht de markiezin een congregatie die meisjes en jonge vrouwen uit de prostitutie haalt. Ook doet ze al het mogelijke om zieken te helpen tijdens de cholera-epidemie van de jaren dertig. Ze laat een kerk bouwen in een arme wijk, huisvest dichters en schrijvers die have en goed verloren, hervormt het gevangeniswezen voor de vrouwen, ... Juliette doet wat ze kan omdat ze in het gelaat van de mens in nood, Jezus herkent.

Een minder bekend aspect, maar het illustreert haar veelzijdigheid, is haar liefde voor wijn. Ze gebruikt haar kennis, connecties en middelen om de wijn – afkomstig van het landgoed van haar echtgenoot – op punt te stellen en te verbeteren. Tot op vandaag kun je hiervan de vruchten proeven. ‘Un buon Barolo’, zo zegt men dat in Italië.

Ook Juliette di Barolo behoort tot de sociale heiligen van Turijn. Op 5 mei 2015 erkende paus Franciscus haar ‘eerbiedwaardigheid’, de eerste stap op weg naar heiligheid.

Ontdek ook de geschiedenis van:

Giovanni Cagliero (1838 – 1926)
Don Giovanni Bosco (1815 – 1888)*
Maria Mazzarello (1837 – 1881)
Giuseppe Benedetto Cottolengo (1786 – 1842)

U gebracht door dr. Wim Collin, sdb:
docent geschiedenis Pauselijke Salesiaanse Universiteit (UPS) in Rome.

Keer terug naar landingspagina "Pionnen en pioniers uit de salesiaanse geschiedenis".
*Het historisch overzicht van Don Bosco is een productie van Jeugddienst Don Bosco.