In de schaduw van het kasteel van Mornese, een gehucht in de Monferrato ten zuiden van Turijn, wordt op 9 mei 1837 Maria Domenica Mazzarello geboren. Net als bijna alle mensen van de streek leeft het gezin van landbouw en dan vooral van de druiventeelt. Als oudste in een gezin met 8 kinderen neemt ze snel de zorg op voor haar broers en zussen. Ook in de parochie neemt Maïn, zo noemen ze haar, samen met enkele vriendinnen een voortrekkersrol op zich; ze geeft catechese en naailessen aan de meisjes van het dorp. Als er een tyfusepidemie uitbreekt, aarzelt ze niet om de zieken te verzorgen. Haar nobele inzet betaalt ze met een hoge prijs: als ze 23 is, wordt ze zelf ernstig ziek, toch slaagt ze erin de gevaarlijke en besmettelijke ziekte te overleven.

Wanneer Giovanni Bosco in 1864 het dorp bezoekt, staat Maïn op de eerste rij om de beroemde priester uit Turijn te begroeten. Ze krijgt zelfs de kans om hem te laten zien wat zij en haar vriendinnen allemaal doen in de parochie. Hij is onder de indruk van haar inzet. Don Bosco laat een beklijvende indruk achter op Maïn: “Hij is een Heilige, ik weet het!” Het klikt tussen de twee, ze vinden elkaar in een droom die ze samen willen verwezenlijken. Don Bosco schrijft een leefregel voor de Dochters van Maria Hulp der Christenen, beter bekend als zusters van Don Bosco. Ze spreekt in 1872 de eerste geloften uit.

Met Maïn aan het roer groeit de groep van vrouwen gestaag. Wat Don Bosco in Turijn doet voor de jongens, doen zij voor meisjes en vrouwen in het onderwijs, in de opvang en in de kerk. In 1877, in het zog van duizenden Italiaanse migranten, gaan de eerste zusters op missie overzee; de missiepost in Uruguay is een feit. In de brieven die ze schrijft aan haar medezusters moedigt ze hen aan om het beste van zichzelf te geven voor de kinderen en jongeren die aan hun zorgen zijn toevertrouwd en om de spirit van Mornese, waar het werk voor de meisjes begon, nooit te vergeten: eenvoud, liefde en gebed.

Maria Mazzarello sterft op 14 mei 1881. In 1891 komen de eerste zusters aan in België. Ze werd op 24 juni 1951 heilig verklaard door paus Pius XII. Haar feestdag is op 13 mei.

Ontdek ook de geschiedenis van:

Markiezin di Barolo (1785 –1864)
Don Giovanni Bosco (1815 – 1888)*
Giuseppe Benedetto Cottolengo (1786 – 1842)
Giovanni Cagliero (1838 – 1926)

U gebracht door dr. Wim Collin, sdb:
docent geschiedenis Pauselijke Salesiaanse Universiteit (UPS) in Rome.

Keer terug naar landingspagina "Pionnen en pioniers uit de salesiaanse geschiedenis".
*Het historisch overzicht van Don Bosco is een productie van Jeugddienst Don Bosco.