Op 3 mei 1786 wordt Giuseppe Cottolengo geboren in een dorpje ten zuiden van Turijn. De woelige periode van de Franse Revolutie en het keizerrijk van Napoleon tekent zijn kinder- en jeugdjaren. In 1811 wordt hij tot priester gewijd en gaat hij werken in Turijn.

Op 2 september 1827 staat er een man aan zijn deur, totaal vezwakt, samen met zijn echtgenote die 6 maanden zwanger is en ernstig ziek blijkt. Gèèn enkel ziekenhuis wil haar verzorgen omdat ze aan tuberculoze lijdt. De priester kan haar alleen de laatste sacramenten toedienen, de kleine baby wordt gedoopt vlak voor hij sterft. Cottolengo verkoopt daarop alles wat hij heeft, zelfs zijn eigen jas. Met het geld huurt hij twee kleine kamers: het hospitaal voor de allerarmsten.

In «La Piccola Casa della Divina Provvidenza» of «Het huisje van de Goddelijke Voorzienigheid» is er plaats voor de armste zieken en de meest kwetsbaren. Eenzame bejaarden kunnen er hun laatste dagen doorbrengen, gehandicapten en zwakken vinden er een thuis. Goed doen en elkaar liefhebben is voor Cottolengo de basis. Voor al het overige zal God wel zorgen. De armen zijn niet gewoon patiënten, iedereen draagt zijn steentje bij in het ziekenhuis. Don Bosco woont met zijn jongens op een steenworp van Cottolengo. Die twee worden goede vrienden van elkaar. Op latere leeftijd sticht Guiseppe congregaties die zijn werk verderzetten.

«La Piccola Casa» bestaat niet meer; het is nu een groot instituut, verspreid over alle continenten. Het doel bleef behouden: zorg verlenen aan hen naar wie werkelijk niemand omkijkt. In de encycliek Deus Caritas Est (2006) noemt paus Benedictus XVI Cottolengo samen met Don Bosco en enkele anderen een voorbeeld van sociale liefdadigheid voor alle mensen van goede wil. Omdat zij mensen waren van geloof, hoop en liefde. (DCE 40) In 1842 sterft Cottolengo en in 1934 wordt hij heilig verklaard door paus Pius XI. Zijn feestdag valt op 30 april.

Ontdek ook de geschiedenis van:

Markiezin di Barolo (1785 –1864)
Don Giovanni Bosco (1815 – 1888)*
Maria Mazzarello (1837 – 1881)
Giovanni Cagliero (1838 – 1926)

U gebracht door dr. Wim Collin, sdb:
docent geschiedenis Pauselijke Salesiaanse Universiteit (UPS) in Rome.

Keer terug naar landingspagina "Pionnen en pioniers uit de salesiaanse geschiedenis".
*Het historisch overzicht van Don Bosco is een productie van Jeugddienst Don Bosco.