Midden november 1875 vertrekt een groep jonge pioniers vanuit het oratorio van Don Bosco in Turijn naar de vlakten van Patagonië, het uiterste zuiden van Argentinië. Hoofd van de missie-expeditie is don Giovanni Cagliero, hij zal de eerste salesiaan zijn die tot bisschop benoemd wordt en later tot kardinaal gecreëerd.

Giovanni Cagliero werd geboren op 11 januari 1838 in Castelnuovo d’Asti. Na enkele ontmoetingen met Don Bosco, ze zijn immers van dezelfde streek, besluit hij naar Turijn te trekken en in het oratorio van Don Bosco te gaan wonen. Hij vat er priesterstudies aan. Vanaf het begin maakt hij deel uit van de groep jonge mannen die Don Bosco helpen bij het stichten van de salesiaanse congregatie. Vastbesloten om zich in te zetten voor de kinderen en jongeren met minder mogelijkheden zegt hij: “Broeder of geen broeder, ik blijf bij Don Bosco”.

Vierentwintig jaar is hij als hij priester wordt gewijd. Cagliero stelt zich kandidaat als er in februari 1875 vrijwilligers gezocht worden om naar Argentinië te vertrekken. Na een bootreis van ongeveer een maand komen ze aan. Aanvankelijk gaat hun aandacht naar een parochie en een school voor Italiaanse migranten. Tienduizenden Italianen verlaten have en goed om hun geluk elders te zoeken, Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn de uitverkoren plekken. De salesianen doen wat ze in Turijn ook doen: zorgen dat de jongeren en volwassenen “eerlijke burgers en goede christenen” zouden worden. Cagliero is een ondernemer, te paard trekt hij samen met enkele andere salesianen naar de uithoeken van het land om de Blijde Boodschap van Jezus bij de oorspronkelijke bevolking te brengen. Voor het vertrek vertrouwde Don Bosco hem toe: “Je moet geen geld zoeken, geen eer, geen waardigheid, red zielen, dan de rest!” De avontuurlijke onderneming zou een groot succes worden.

In 1915, hij is dan 77, creëert paus Benedictus XV hem tot kardinaal. De paus erkent en looft daarmee de moed van alle salesiaanse missionarissen. Later wordt hun internationaal tijdschrift naar don Cagliero genoemd. Moe van het vele werk in Argentinië keert hij terug naar Italië. Hij sterft in Rome op 14 februari 1926.

Ontdek ook de geschiedenis van:

Markiezin di Barolo (1785 –1864)
Don Giovanni Bosco (1815 – 1888)*
Maria Mazzarello (1837 – 1881)
Giuseppe Benedetto Cottolengo (1786 – 1842)

U gebracht door dr. Wim Collin, sdb:
docent geschiedenis Pauselijke Salesiaanse Universiteit (UPS) in Rome.

Keer terug naar landingspagina "Pionnen en pioniers uit de salesiaanse geschiedenis".
*Het historisch overzicht van Don Bosco is een productie van Jeugddienst Don Bosco.